Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion / Un nou studiu american arată importanța sistemului de vențilație în limitarea transmiterii SARS-CoV-2

Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion / Un nou studiu american arată importanța sistemului de vențilație în limitarea transmiterii SARS-CoV-2
Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion / Un nou studiu american arată importanța sistemului de vențilație în limitarea transmiterii SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/10/2020, 08:48
Actualizat: 17/10/2020, 08:49

Un nou studiu publicat joi, 15 octombrie, de către Departamentul american de Apărare, sugerează că sistemele de ventilație din avioane filtrează în mod eficient particulele car econțin coronavirus, ceea ce înseamnă că riscul de infectare cu SARS-CoV-2 este unul redus.

Studiul Departamentului Apărării din SUA susține cercetările anterioare care arată că sistemele de ventilație de pe aeronave filtrează eficient aerul și elimină particule care ar putea transmite viruși.

Studiul, care a fost publicat înainte de a fi revizuit de alți experți medicali, nu a luat în considerare alte modalități prin care oamenii ar putea contracta virusul în avion – inclusiv de la alte persoane care tușesc, de pe suprafețe sau din spații închise, precum toaletele, notează CNN.

Studiu: Care este riscul de infectare cu noul COVID-19 la bordul unui avion

Comandamentul american de transport, Agenția pentru proiectul de cercetare avansată pentru apărare (DARPA) și Comandamentul de mobilitate aeriană au folosit avioane Boeing 777-200 și 767-300 încărcate cu senzori meniți să „copieze” efectul unui zbor de pasageri complet încărcat.

Un manechin care purta o mască chirurgicală a fost folosit drept un pasager infectat cu noul coronavirus care tușește la bordul aeronavei.

Echipa a folosit echipamente care identifică aeresolii (substanță fluorescentă) pentru a vedea unde se duc particulele emise de „pasagerul” care tușește. Concluzia experților a fost că acestea au fost aspirate rapid în sistemul de ventilație și este puțin probabil să contamineze suprafețele din apropiere sau să ajungă în zonele unde persoanele așezate în apropiere respiră.

Care este locul din avion cu cel mai mare risc de a contracta noul COVID-19

„Testarea presupune că purtarea măștii este continuă și că numărul de personal infectat este scăzut. Contaminarea suprafețelor prin căi non-aerosolice (picături mari sau contaminare fecală) este mai probabilă în toalete și alte zone comune și nu a fost studiată în această cercetare. Aceste căi alternative de expunere sunt mai dificile de prezis din cauza incertitudinii specifice comportamentului uman”, se precizează în studiu.

În alte cercetări s-a descoperit că oamenii s-au infectat cu coronavirus în timpul zborurilor, probabil când și-au scos măști pentru a folosi toaletele.

„Testarea nu a inclus mișcări substanțiale pe tot parcursul avionului sau în aeroport sau în zona de lounge, unde ratele de schimbare (n.r. ventilație) a aerului și interacțiunile umane vor varia”, au adăugat cercetătorii.

De asemenea, aceștia au precizat că în cadrul studiului poziția manechinului nu a fost schimbată, ceea ce înseamnă că în cazul unui pasager real, care își schimbă poziția capului atunci când vorbește și are diferite tipuri de interacțiune, riscul de transmitere a coronavirusului ar fi diferit.

Momentan, nu există prea multe informații despre transmisia COVID-19 la bordul avioanelor. Două studii anterioare au documentat cazuri reale de suspiciune de transmisie la bordul zborurilor.

Sistemul de vențilație, eficient în limitarea răspândirii SARS-CoV-2

Ambele studii au implicat cazuri legate de zboruri lungi la începutul pandemiei, înainte ca companiile aeriene să înceapă să solicite purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Un alt studiu care a documentat un caz de suspiciune de transmitere a coronavirusului la bordul unui zbor a implicat o femeie care a purtat o mască N95 pe tot parcursul zborului, cu excepția momentului în care a folosit toaleta. Un pasager așezat la trei rânduri distanță, care a fost diagnosticat ulterior cu boala, dar care nu a avut niciodată simptome, de asemenea a folosit toaleta.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor notează că „majoritatea virușilor și a altor germeni nu se răspândesc ușor în cadrul zborurilor din cauza modului în care aerul circulă și este filtrat”, punctând faptul că lipsa distanțării în cadrul zborurilor aglomerate ar crește riscul de infectare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Și-a trimis sora geamănă la muncă, în locul ei, dar a făcut o greșeală! Cum...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ce a primit, de fapt, o turistă care a plătit pentru o cameră cu „vedere...
Cauza morții lui Costel Constantin. Ce l-a răpus pe marele actor, de fapt
Atleta cu o malformație RARĂ care face furori pe platformele pentru adulți! I-a înnebunit pe...
Procesul lui Vlad Pascu s-ar putea schimba radical, odată cu noua judecătoare. Se reia în...
Cuvintele înfiorătoare ale unui criminal înainte de a împinge un băiat de 10 ani de...
Calendar ortodox pentru ziua de 24 mai 2024: De ce este slăvit Sfântul pomenit în...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cea mai agresivă Dacia DUSTER de la expoziția MILITARĂ din București - VIDEO
O victorie a Rusiei în Ucraina produce frisoane pe continent: Kremlinul ar avea undă verde...
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Interzis pentru românii care nu locuiesc la adresa din buletin! Legea este categorică
Prânzul, tot mai scump pentru angajații români. Câți bani cheltuiesc lunar
Simona Gherghe, mesajul emoționant de ziua fiicei sale. Ce i-a transmis și în ce ipostază...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Tavi Colen, mărturisiri despre situația financiară după ce a plecat din trupa Talisman. „Ne dădeam...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unde vrea Marea Britanie să construiască următoarea mare centrală nucleară?
×